Поводът за посещение на наш представител на горящото сметище край Етрополе беше днешната среща на кмета инж. Богомил Георгиев и част от екипа му с медиите.
Пожарът в сметището е възникнал на 12 юли т.г.
Мнението на специалистите е, че става въпрос за самозапалване на дълбочина около 10-15 метра в резултат на създалия се горлив газ след разлагане на отпадъците. Основното огнище е в челото на сметището.
Веднага са предприети необходимите действия по потушаване на пожара и плътното   запръстяване с тонове пръст с цел да не се допуска повече кислород до самото огнище.
До днес са изсипани над 570 тона вода и над 450 тона земна маса.
Проблемът с гасенето идва и от там, че докато огнеборците хвърлят сили и техника на основното огнище, зад тях припламна нов участък.
Въпреки почти непоносимата жега, примесена с неприятната миризма и мухите на сметището, днес началникът на Пожарната гл. инспектор Светослав Стефанов, дежурният на смяна Милан Миланов, водачът на специалния автомобил Веселин Иванов и Цветин Кръстев от Общинска администрация продължаваха борбата с огъня.
С камиони за извозване на пръста, с водоноски за постоянното снабдяване на пожарната на място с  водата за гасене са се отзовали „Елаците МЕД”, „Васмит” и други фирми и хора. Особена отзивчивост към проблема са проявили „Елаците”, за което кметът изразява своята сърдечна благодарност на Драгомир Драганов и Костадин Найденов. Благодарността му е и към всички, които помагат за потушаване на пожара.
За целта е отклонена и част от техниката, с която се работи по ремонта и реконструкцията на уличната мрежа в града.
Направено е измерване за състоянието на въздуха след възникване на пожара и данните показват, че няма отклонение от нормите. Няма опасност за хората от селищата около сметището.
Както вече писахме, инж. Богомил Георгиев се обръща отново към хората от общината за повече внимание с боравене с огън в природата и особено в горските масиви. Все още е горещ споменът от големия пожар в Балкана.