На 2 август в сградата на общинската администрация кметът Георги Георгиев ще проведе първата консултация за състава на Общинската избирателна комисия. Поканите до политическите сили, които са парламентарно представени в 41-вото Народно събрание, вече са изпратени, съобщи градоначълникът на брифинга с местните медии.
Съгласно решение на Централната избирателна комисия квотите за парламентарно представените политически партии са разпределени като бройки.
Община Ботевград попада в категорията “общини с до 150 избирателни секции”. Това означава, че ОИК ще бъде съставена от общо 17 членове, включително председател, заместник-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва: ПП „ГЕРБ" - 8 членове, „Коалиция за България" - 3 членове, ПП „ДПС" - 3 членове, ПП „Атака" - 1 член, за „Синята коалиция" - 1 член, за ПП „НДСВ" - 1 член. НДСВ не е парламентарно представена, но има членове в Европейския парламент. Затова неин представител ще бъде включен в състава на Общинската избирателна комисия.
За членове на ОИК се назначават лица, които са: български граждани; навършили 18 години; не са поставени под запрещение; не изтърпяват наказание лишаване от свобода; владеят български език и имат висше образование. Препоръчително е да са юристи.