Агенция Moody's понижи по-рано тази седмица кредитния рейтинг на Nokia с две степени - от A3 на Baa2. Новият рейтинг на финландската компания е само с две степени над нивото за „junk" инвестиции.

На Nokia липсва конкурентоспособност в сегмента на смартфоните, е коментарът от Moody's. Агенцията не очаква възстановяване на позициите на Nokia до края на 2012 година, когато на пазара вече ще са и нейните смартфони с Windows Phone.

За Nokia е все по-трудно да удържа своите инвеститори, отбелязва electronista.com. Компанията започна да губи пазарен дял от средата на 2007 година, когато се появи iPhone.

Дълго време Nokia игнорираше заплахата от страна на Apple и Google. Едва с идването на Стивън Елоп на поста CEO, компанията започна да отделя по-голямо внимание на тези конкуренти.

През февруари Nokia обяви преход към платформа Windows Phone. Първите смартфони с нея се очакват на пазара по-късно тази година, докато Symbian продължава да разочарова.

Продажбите на Nokia продължават да падат и поради факта, че много потребители на финландската марка изчакват новите модели смартфони с Windows Phone.