Сигнал за масово сбиване в Костенец вдигна на крак полицаи от местното районно управление, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В потушаване на напрежението участвали сили от Ихтиман, Самоков, Елин Пелин и магистрални полицаи на ОДМВР-София. За час и половина е възстановен общественият ред в града. Задържани са двамата инициатори и шестима местни жители.

Сигналът бил получен вчера към 17.30 часа. За минути се струпали над сто души от два местни клана и започнало масово меле, в което леки наранявания получили трима души. Потрошен бил и л.а. “Опел Астра”, управляван от един от инициатора на побоя В.К. на 26 години.

Пристигналите на място полицейски екипи успели да овладеят ситуацията и след около час и половина да потушат напрежението. Изяснено е, че враждата между двата местни клана датирала от години. Свадата се разгоряла с нова сила вчера следобед, когато В.К. на 26 години и Г.Г. на 31 години се скарали в магазин за хранителни стоки.

В.К. заплашил противника си, че ще доведе роднини да се саморазправят със семейството му и минути по-късно осъществил намеренията си - роднини на В.К., въоръжени с брадви, се нахвърлили върху Г.Г. и неговите близки.

С полицейска мярка за 24 часа в Районно управление „Полиция” (РУП)-Костенец са задържани В.К., Й.К. на 26 години, В.К. на 38 години, С.К. на 40 години и двама непълнолетни, всички от Костенец.

Разследването по случая продължава. Уведомена е Районна прокуратура-Ихтиман. Шестимата задържани ще бъдат санкционирани по Указа за борба с дребното хулиганство.