Сделката на Google с Motorola разбуни духовете в мобилната индустрия. Очакват се ответни ходове от Microsoft и Apple, а също и от китайските телеком гиганти.

На пазара има поне две апетитни хапки за акулите в бизнеса. Едната от тях е канадският производител на смартфони RIM, известен с устройствата BlackBerry. RIM, подобно на Nokia (доскорошен лидер при смартфоните), изпитва сериозни затруднения под натиска на Apple и производителите на Anroid устройства.RIM може скоро да бъде купена от китайските корпорации Huawei или ZTE, писа Ню Йорк Таймс, позовавайки се на прогноза на IDC. По-рано тази година редица анализатори спрягаха Microsoft за евентуален купувач на канадската компания, но в Редмънт решиха да се обвържат тясно с Nokia и сега слуховете сочат по-скоро към сделка с финландците.

Huawei и ZTE имат ресурс да произвеждат и продават евтини смартфони. Поглъщане на RIM ще отвори пред тези компании вратите към пазара на „умни” телефони от висок клас.

Не е изключено в наддаването за RIM да се намесят мощни играчи като корейската Samsung и HTC от Тайван. Какво мислят обаче в централата на канадския производител? RIM е скъпа компания, а властите в страната гледат на нея като на стратегически важен актив и е напълно възможно да не одобрят евентуалната й продажба.