Пътното трасе  на високо скоростната отсечка Ботевград-Мездра почти “стъпва” над Скравена на павирания римски път Арчар (Рациариа) - Враца - Етрополе - Септември - Константинопол, наричан от местното население “Друма”. Античното селище “започва” с некропол, разположен северно, почти над сегашния гробищен парк. Над него, на 120 м южно, под сегашния манастир “Свети Николай”, чийто основи са от римска вила, се намират руините на средновековна черква (манастир) “Успение Богородично”, останки от която са били видими в началото на ХХ век.” Така започва писмото на група скравенчани, адресирано до проектантите на пътя и до министерството на регионалното развитие.
Трасето на пътя ще мине през местностите „Грамаде” и „Свети Петър”, които са богати на исторически находки и досега са проучавани само частично от археолозите - пишат скравенчани.

„Дълбоко сме убедени в необходимостта от строителството на скоростния път Ботевград - Мездра и го желаем изключително силно, защото той ще благоприятства и селото ни, но същевременно сме и дълбоко убедени, че съществуват и по-взаимноизгодни варианти на пътни трасета, така че да не се унижощава ценното историческо наследство по земите ни” – завършва писмото.