16-годишен младеж от санданското с. Дамяница е блудствал със 7-годишна братовчедка и я заразил със сифилис. Срещу Антон има образувано досъдебно производство, казаха от полицията за в. 24 часа.

При разпитите се оказало, че преди 4-5 месеца момчето няколко пъти посягало на Оля, която живее на същата улица. "Примамвало я у дома си, уж че ще готвят и чистят, и тя, понеже е малка и не разбира, се съгласявала", обясни кметът Атанас Ангелов. Антон е втори братовчед на бащата на момичето Здравко.

След последното насилване Оля се оплакала на родителите си от болки и рани по дупето. След обикаляне по болници лекарите поставили диагноза сифилис. За лечение на детето общината и кметът на селото са отпуснали пари, защото семейството било бедно и не можело да си позволи закупуването на медикаментите.

Насилникът е издирен от полицията и изпратен за лечение в кожно-венеричен диспансер. "Детето е излекувано вече и няма опасност. Разбрах, че и Антон е излекуван, но не е в селото. У тях живее само баща му, а майката работи от дълго време в чужбина", допълни кметът.

При разпитите Антон признал, че е правил секс с момчета от Петрич и Дамяница. Те били издирени и пратени за изследване. "В района има само 2-3 случая на сифилис, което е обичайна цифра. Останалите изследвани са здрави", каза д-р Юлия Маврова, която се е занимавала със случая. "Срещу непълнолетното момче има досъдебно производство за блудство, но той все още не е привлечен като обвиняем, защото се събират доказателства.

Ако има достатъчно, може да се стигне и до обвинение за изнасилване", каза говорителят на окръжната прокуратура Весела Стоилова. Жалбата била подадена доста късно, което може да затрудни експертизата, коментираха юристи.