Тайванският производител Asus обещава да пусне през следващата година ултрабук за 600 долара. Ниската цена ще стане възможна, благодарение на по-евтини компоненти, съобщи digitmes.com.Asus е една от първите компании, които поддържат новия проект на Intel за ултрабуци - тънки и леки ноутбуци, способни да работят дълго време на батерия.

Още през настоящата година компанията ще пусне ултрабуците UX21 и UX31 съответно с 11,6- и 13,3-инчов екран. Очаква се цените да започват от $900. Следващото поколение ноутбуци ще използват процесори Intel Ivy Bridge, които се отличават с още по-ниска консумация на енергия спрямо своите предшественици.

Intel обяви концепцията ултрабук с обещание за цени под 1000 долара. Това е условие новите ноутбуци да са конкурентоспособни на епълския MacBook Air.

Според неофициална информация, Intel бърза да наложи ултрабуците, тъй като имал ултиматум от Apple да намали рязко енергийната консумация на своите процесори. В противен случай „ябълката” щяла да премине към използване на чипове с ARM архитектура.

Рискът да загуби един от най-големите си клиенти на процесори - Apple - подтиква Intel да наложи сходна на MacBook Air концепция за тънки и леки ноутбуци сред производителите на РС. По този начин Intel ще си гарантира водещо място в перспективния сегмент, дори и при евентуална загуба на партньор като Apple.