Под мотото „Децата тръгват на училище” са предприети мерки, към които са ангажирани всички служители на МВР. Те са свързани с обследвания на рисковите места около училища, детски градини и детски площадки, изчистване на криминалния контингент, който може да се събира по тези рискови места. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на главния секретар – правят се съвместни проверки с „Пожарна безопасност и защита на населението” за подготовката в началото на сезона. Проверяват се места, където се продават цигари и алкохол около училищата и изобщо всички опасни зони са обект на нашето внимание, подчерта Калин Георгиев.
„Концентрирали сме се върху призива – на 15 септември шофьорите да карат с включени светлини, за да отдадем почит на децата, които няма да имат първи учебен ден и да напомним на тези, които управляват МПС, че всички сме смъртни. Винаги сме били и ще бъдем безкомпромисни към тези, които нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за неговото приложение”, заяви главен комисар Георгиев.
Той смята, че трябва да се обсъдят предложенията за по-строги санкции за шофьорите, които не оказват предимство на пешеходна пътека. „Не бива да правим хаотични промени, а всяка една промяна трябва да бъде добре обоснована и мотивирана, защото и най-добрият текст в закона, ако не бъде приложен така, както трябва, той не е ефективен. Затова трябва да има баланс”, коментира главният секретар на МВР. Той отбеляза, че продължава контролът върху движението по пътищата, като до 1 ноември се удължава заповедта за полицейско присъствие по магистралите и пътните артерии на страната.