Основните прояви през Седмицата на пожарната безопасност, която започва от днес и ще продължи до 16 септември, са: 
-пресконференции  и изяви в медиите с активната подкрепа на средствата за масова информация;
-приемни с открити телефони за гражданите; (от 9. 30 до 12 ч на 12, 13,15 и 16 септември т.г.);
-Дни на отворените врати в РСПБЗН-Ботевград;
-демонстрации за гражданите на пожарна техника и възможностите на структурите за ПБЗН за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия, вкл. умения на млади огнеборци и състезатели по пожароприложен спорт;
-отдаване почит пред паметта на загиналите при изпълнение на служебния им дълг колеги и срещи с ветерани пожарникари и служители;
-дарителска кампания сред нашите служители в помощ на децата на загиналите при изпълнение и по повод изпълнение на служебни задължения, като подпомаганите деца са над 40.
   
Специалните акценти за тазгодишната Седмица на пожарната безопасност и защита на населението (освен силно застъпените прояви за подрастващите – в детски градини и училища и със забавен характер) са два:
-пикът на започналата миналогодишна кампания „Превенция на горските пожари 2011”;
-взаимодействието с компетентните институции, организации и с гражданите за осигуряването на пожарната безопасност чрез провеждане на работни срещи, кръгли маси или обществени дискусии за обсъждане проблеми на пожарната безопасност и набелязване на съвместни инициативи за осъществяване на превантивна дейност.

Целта на тази концентрирана и силна информационно-разяснителна кампания на органите за ПБЗН при МВР сред населението, провеждана в по-далечното минало като месец на пожарната безопасност, е повишаване на обществената осведоменост с акцент върху ефективността и мерките за недопускане на пожари и създаването на оптимални условия за ликвидирането им, засилената превантивна и административно–наказателна дейност на органите за ПБЗН и за значението на ранното формиране на противопожарната култура у подрастващите.

От 1995 г. Седмицата на пожарната безопасност в сегашния й вид се провежда за трети път. Тя съвпада с честването на 14 септември -Професионален празник на служителите от звената за пожарна безопасност и защита на населението при МВР (обявен с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България). Избраната историческа дата е на откриването на 14 септември 1905 г. в София на Първия пожарникарски събор, инициатори на който са първите пожарни командири в страната със значителен професионален опит и любители на пожарното дело. Те приемат важни решения, отбелязали етап в осигуряването на пожарната сигурност на страната. Сформират Дружество на пожарните командири, разработват програма за укрепване и модернизиране на пожарните команди, като обявяват 14 септември за празник на всички пожарникари.
Структурните звена за ПБЗН имат богат опит в създаването на организация на проявите от Седмицата на пожарната безопасност и намират подкрепа в структурите на местните държавни органи, местната изпълнителна власт и обществеността.