Intel търси следващите големи крачки, които пренасят компютърните технологии до нива на производителност с много по-ниско потребление на енергия, отколкото е възможно днес, стана ясно на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.Near-Threshold Voltage Processor, например, използва нови ултранисковолтови схеми, които значително намаляват енергопотреблението. Този концептуален процесор работи по-бързо, когато е необходимо, но намалява мощността до под 10 миливата, когато натоварванията са ниски и могат да се захранват само от соларна клетка с размера на пощенска марка.

Резултатите от експеримента с подобен чип ще помогнат при създаване на продукти с 5 пъти по-ниска консумация на енергия. Целта на Intel Labs е да намали енергийното потребление със 100 до 1000 пъти за приложения, свързани с обработка на масиви данни, и да осигури терафлопова производителност на устройства с джобен размер.Друга технология на компанията, Hybrid Memory Cube, представлява концептуална DRAM памет, разработена съвместно с Micron. В нейното проектиране е приложен нов подход, който осигурява 7-кратно подобрение на енергийната ефективност, спрямо днешните DDR3.

Hybrid Memory Cube използва групирана конфигурация на чипа памет, която оформя компактен "куб" и използва нов, високоефективен интерфейс. В резултат на тези подобрения е намалено рязко енергийното потребление за трансфериран бит, като същеврeменно се поддържат нива на трансфер от един трилион бита в секунда.

Новата памет може да доведе до значителни подобрения при сървъри, оптимизирани за облачни технологии, както и при ултрабук компютри, телевизори, таблети и смартфони.