На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.
Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.
Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.
Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България, която е една от най-старите в Европа, отново се появява на нейната карта след петвековно османско владичество.
Тържеството в Етрополе по повод Деня на нашата независимост започна в 10:30 часа с изпълнения на младежкия духов оркестър към НЧ „Тодор Пеев-1871”.
Половин час по-късно под звуците на Националния химн на пилона на централния площад беше издигнат родния трибагреник.
Кметът на Общината и председателят на ОбС, политически партии, неправителствени  организации и сдружения, училища и отделни граждани поставиха своите венци и букети цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци и сведоха глави в знак на признателност към тяхната саможертва пред олтара на Отечеството.
Последва тържество в приземния етаж на читалището за откриване на новата ритуална зала на града. Беше подчертана заслугата на инж. Богомил Георгиев за преустройването на досегашната изложбена зала в ритуална. При това тя е и многофункционална и може да бъде използвана и за други обществени мероприятия. Отец Христо отслужи тържествен водосвет и благослови новата зала. Кратко слово в залата произнесе и инж. Богомил Георгиев.
Кратко слово за значението на днешния ден, за неговата история и за значението му за поколения напред след обявяване на Независимостта на България произнесе Венета Гергова – временно изпълняваща длъжността кмет на Община Етрополе.
За доброто настроение на празнуващите се погрижиха самодейни състави от читалището, певицата на народни песни и водеща на предаването „Чанове и звънци” по телевизия „Евроком” Росица Пандова и младежкия духов оркестър.