"Майкъл Джексън е причинил собствената си смърт чрез прием на лекарства докато лекарят му не е бил в стаята", заяви адвокатът на Конрад Мъри Ед Черноф в първото си изявление на делото за убийството на Краля на попа. - "Той е направил това без знанието на своя лекар, без негово разрешение, срещу разпорежданията му, той е направил действие, причинило собствената му смърт.

Ед Черноф допълни, че Джексън е погълнал осем двумилиграмови хапчета лоразепам, увеличавайки концентрацията в кръвта на лоразепам на 0,169 микрограма на литър, достатъчно да приспи шестима души.

Той също така твърди, че 50-годишният изпълнител също е взел сам допълнителна доза от мощното болкоуспокояващо пропофол който, заедно с лоразепам е създал "перфектна буря в тялото му". Комбинацията от двете го е убила мигновено. Когато Мъри влязъл в стаята, той не разполагал с оборудване за кардиопулмонална реанимация. "Той е починал толкова бързо, толкова внезапно, че дори не е имал време да склопи очи", твърди адвокатът.

"Смъртта на Майкъл Джексън е убийство," контрира го в своето изявление заместник-окръжния прокурор Дейвид Уолгрън. Казвайки това той показа на голям екран шокираща снимка на мъртвия Майкъл. На нея певецът е в болнично легло в Университетската болница в Лос Анджелис, а на кадъра е написано "Убийство".

Прокурорът показа и друга снимка на певеца по време на репетиция за участието си в Англия. Типично като в американските филми той се обърна към съдебните заседатели: "Какво се е случило през дванадесетте часа, които разделят тези две снимки?. Грубото небрежно поведение на д-р Конрад Мъри е причинило смъртта на Майкъл Джексън."

Ако Конрад Мъри бъде обвинен в убийство, го чакат 4 години затвор и отнемане на лекарската му практика.