Депутатът от ОДС Яне Янев заяви, че притежава документи, които доказват принадлежност на Симеон Сакскобургготски към бившата Държавна сигурност. Според Янев такива имало в архива на БЗНС. Анастасия Мозер категорично отрече "слуховете".
По време на втория конгрес на “Ред, законност и справедливост” главният секретар и лидер на партията Яне Янев заяви, че има данни за сътрудничество на Сакскобургготски в Първо главно управление, Отдел 03 - Западноевропейски страни, в Отдел - 04 - Контраразузнавателен, в направление “Вражеска емиграция“ и в система за обмен на данни по т.нар. “Обмен между братски разузнавания“. Янев каза, че информация за контактите на Симеон Сакскобургготски с Държавна сигурност има и в архива на ЦК на БКП. Според него те обаче може да са “унищожени“ при умишления пожар на Партийния дом през 1990 г. Депутатът твърди, че са налице “неоспорими данни“, че Симеон Сакскобургготски е разработван от КГБ през 60-те години на миналия век. “Задграничните агенти на КГБ знаят неудържимата му склонност към хазарта и за огромните суми, които харчи в казината. Като потомствен благородник е недопустимо да оставя неплатени дългове. Така Симеон приема да бъде вербуван на материална основа срещу периодично погасяване на дълговете му от хазарт. Той става най-обикновен доносник на КГБ“, твърди Янев. Той заяви още, че КГБ е искало от Сакскобургготски да доносничи за представители на европейски и арабски монархически династии. Депутатът разказа версия, според която българската ДС също установила контакти със Симеон Сакскобургготски, а офицери от българските службите покривали негови задължения в различни казина. Лидерът на РЗС каза още, че под документи за покриване на дългове на Сакскобургготски стои подписа на ген. Васил Коцев, който умира през 90-те години при неизяснени обстоятелства.
“Страхуват ли се от Комисията по досиета да информират обществото относно агентурното минало на Симеон и могат ли да отговорят на следните въпроси“, пита Яне Янев. Той зададе няколко въпроса, сред които “колко пъти Симеон е посещавал България между 1946 и 1989 г. и с кого се е срещал“ и дали има връзка между “агент Румянцев“ - Атанас Тилев, Симеон Сакскобургготски и генерал Бриго Аспарухов
Пръв реагира на "разкритията" членът на комисията по досиетата Валери Кацунов, който заяви, че законът предвижда 3-6 години затвор за всеки, който не е предал на ведомството му документи, свързани с архивите на ДС. Според Николай Свинаров, депутат от НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-то Народно събрание "Прокуратурата трябва да се намеси. Янев е престъпник!“. Свинаров обеща да сезира главния прокурор за спешно вземане на предвидените в закона мерки.