Акт за узаконяване на офис сградата на Кирил Рашков в Пловдив е издаден през 2002 година от бившия главен архитект на общината Емилия Божкова.

При това е легализирано извършеното допълнително строителство, извън първоначалния план. Това съобщиха за "Хоризонт" от Националния строителен контрол. За сградата е издадено разрешение за ползване през септември 2004 година от началника на Регионалната дирекция за строителен контрол в Пловдив Тинко Йорданов. Разрешението е на името на съпругата на Цар Киро Костадинка Златева и дъщеря му Събка Рашкова. Тинко Йорданов, който е издал документа, не работи в момента в структурата на строителния контрол към регионалното министерство.

В момента офис сградата, близо до Понеделник пазар в Пловдив, стои необитаема. Тя е построена от Кирил Рашков в нарушение на първоначалния план. Според заместник-кмета на Пловдив Александър Долев, Дирекция "Строителен контрол" към МРРБ е узаконила офис сградата на Цар Киро в Пловдив при действащ нов Закон за устройство на територията, който не е позволявал това.

"През 2004 г. Дирекция за национален строителен контрол в София явно е взел преписката от Пловдив и узаконява сградата, което е абсурдно. Аз няколко пъти задавам въпроса – кой е подписал там, на какви законови основания, дали няма друга мотивация да подпише", заяви Долев.

Община Пловдив установи, че Цар Киро изобщо не е плащал данък сгради и такса смет, откакто е декларирал 2 имота в Пловдив. Натрупаната сума е 75 хил. лв. без лихвите за периода 1998 – 2007 г. През 2008 г. община Пловдив е изпратила в Агенцията за държавни вземания сигнал за неплатените местни данъци, но досега няма информация дали са предприети действия.

Проверката установи също, че семейството на Кирил Рашков има разрешение за строеж за построените през последните две години сгради в село Катуница, предаде БНР. Служители от община Садово правят проверка на всички сгради, за да установят дали реално построеното отговаря на заявеното по документи.

Проверка на община Садово за имотите на семейство Рашкови в село Катуница е установила, че за част от сградите има документи и имотите са декларирани в общината.  "Това, което до момента съм срещнала, засега намираме документи почти за всичко. Няма къщи, за които да няма съвсем нищо", каза главният архитект на общината Пламена Андонова, която е на тази длъжност от лятото.

На бившия строителен техник Василка Кавръкова често й се е налагало да посещава имотите на Китрил Рашков, за да установи незаконно построеното, което "Цар" Киро намирал начин да узакони.

"Той обичаше да прави така – най-напред да започне да строи, а след това да ги узаконява. Аз лично съм го викала, казала съм му, че трябва да си направи проект и тогава да строи. Правил е това, но и много неща е правил без документи. Той знаеше кой може да подкупи. От мен какво зависи – аз съм един изпълнител" каза Кавръкова.