Емануил Йорданов е  бивш вътрешен министър в правителството на Иван Костов. В момента е кандидат за вицепрезидент от Синята коалиция
Г-н Йорданов, как оценявате действията на полицията при размириците в Катуница?
Действията на полицията по време на размириците в Катуница бяха абсолютно неадекватни. Най-вече заради това, че министърът отсъства. Той ползва отпуск, тъй като е началник на предизборен щаб. Когато къщите в Катуница горяха и имаше сблъсъци, той беше на концерт на Веско Маринов по повод откриване на кампания. Това според мен е недопустимо! Когато аз бях вътрешен министър и имаше тежки случаи, аз не съм се крил зад служителите, а винаги съм бил пред тях. В една такава трудна ситуация от опит знам, че полицаите винаги имат нужда от подкрепата на своя министър.  Те могат да работят много по-спокойно и по-компетентно, когато знаят, че той е на мястото си и че всеки момент може да се намеси.
Когато Вие бяхте шеф на МВР имаше  тежък случай с убийство на дете, който бе използван за антиправителствени протести? Правите ли аналогия със случая Катуница?
Случаят Катуница на практика се използва за политически цели и то в полза на управляващите. Защото по този начин се ликвидира предизборната кампания. Виждате, че откакто станаха размириците,  никой не говори за нормална предизборна кампания. Няма дебат за проблемите на общините, за това какво трябва да правят кандидатите за президент и вицепрезидент. Всички сме се вторачили в проблема Катуница.
Решенията, които се предлагат, са абсолютно неадекватни и в крайна сметка нормална кампания няма. Предполагам, че след като случаят Катуница заглъхне, още на следващия ден ще има нов скандал, който да отвлече общественото внимание по същия начин. Защото политиката в България в момента се прави по милиционерско-мутренски начин.
На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност бе взето решение да  се направи списък на хората с над три висящи съдебни дела. Такива мерки вече са взимани, очаквате ли резултат сега?
Правеното на подобни списъци ми напомня правенето на списъци за цветни телевизори пред магазините от времето на социализма.  Не виждам какво ще се промени. В крайна сметка има си информационни системи в МВР, в прокуратурата, в които цялата тази информация може да бъде намерена. И аз не виждам от изготвянето на такъв списък какво ще се промени. Още повече, че първият министър, който направи подобен списък бе Любомир Начев. Ако Цветанов иска да се нареди до Любомир Начев- няма проблем. Всъщност, той вече го направи в предизборната кампания. Да припомним случая, в който Начев бе на някакво ревю, докато в „Люлин” застреляха двама полицаи.