Вече официално е потвърдено, че Биг Бен, часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон, се накланя.

Нови замервания установиха, че върхът на известната часовникова кула, която стърчи над парламента в центъра на Лондон, вече се отклонява с почти половин метър.

По-ранно проучване, проведено от екип от Imperial College в Лондон, работил по Биг Бен и по наклонената кула в Пиза, сочи, че ситуацията се влошава. Всъщност вече дори минувачите и туристите могат да забележат наклона.

Според строителни инженери кулата, висока 96,3 метра и тежаща 13 тона, потъва по-бързо от северната страна, отколкото от южната.

Проучванията показват, че наклонът се е увеличавал с по около един сантиметър на година от 2003 г. насам, или около 40% по-бързо от средния темп досега, съобщи emirates247.com.

Часовниковата кула от години вече не е идеално перпендикулярна заради изкопни работи в района ѝ, предимно свързани с линиите на метрото.

Забелязани бяха дори пукнатини по стените в Камарата на общините, но не е ясно дали са в резултат на накланянето на Биг Бен.

Биг Бен всъщност е псевдонимът на най-голямата камбана в часовниковия механизъм, но отдавна се използва и за обозначаване на целия часовник, построен през 1853 г.

Макар да е тръгнал по стъпките на кулата в Пиза, най-разпространеният символ на Великобритания ще има нужда от около 4000 години, за да добие същия ъгъл на наклона.