София. Иманярска група бе разбита при операция на столичните антимафиоти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Иззети са ръкописни записки и географски карти за местности и легенди за „съкровища”, монети и други предмети с културно-историческа стойност.

Успешната реализация на спецполицаи от териториалното звено „Борба с организираната престъпност” – София е в резултат на двумесечно наблюдение на незаконната дейност, осъществявана от иманярската група.

Разследването започнало, след като антимафиотите достигнали до информация, че Е.В. на 46 години, който е адресно регистриран в столицата, се занимава с незаконни археологически разкопки на територията на страната, както и с изкупуване и трафик на движими културни ценности зад граница. В хода на оперативната работа било установено, че криминално проявеният 46-годишния мъж ръководи четиричленна иманярска престъпна група. Негови съмишленици са 57-годишният П.С., живеещ без адресна регистрация в София, и други двама столичани – 35-годишният В.С. и 47-годишният Л.С..

В хода на образуваното по случая досъдебно производство вчера бе проведена специализирана полицейска операция по задържане на четиримата иманяри. В рамките на акцията са извършени и претърсвания на различни адреси в столицата. Две старинни монети, фибула, множество списания и книги за археологията, ръкописни записки за археологически обекти и легенди за „съкровища”, множество патрони различен калибър, мобилен телефон, както и голяма сума пари са иззети от апартамента, в който е задържан П.С. Връх от копие, един камък с издълбан върху него кръст и пафта, състояща се от два елемента, били иззети от адрес в Банкя, който П.С. също ползвал. От автомобил с марка „Санг Йонг Рекстън”, управляван от 57-годишния мъж, били конфискувани компактдиск с надпис „с. Гинци” и географска карта на местността.

В нает от мъжа сейф пък били открити приблизително 100 000 евро. В жилището на В.С. били намерени и иззети преносим компютър и мобилен телефон. При претърсване в дома на Л.С. са конфискувани три металотърсача, лаптоп, три мобилни телефона и множество ръкописни записки и географски карти за местности и легенди за „съкровища”. Още един металотърсач, както и 33 монети, разпределени в полиетиленови пликчета с надписи и поставени цени в чужда валута, апликация „човешко лице”, една старинна обица, три метални остриета, 16 цветни снимки на вещи и предмети, представляващи културно-историческа ценност, глинено гърне, метална канелка, старинна монета, два преносими компютри, мобилен телефон, осем патрона с калибър 30.06 и 137 боеприпаса „22LR” били открити при претърсвания на два адреса – в София и в с. Яна, ползвани от Е.В.

Спецоперацията е проведена под наблюдението на Софийската градска прокуратура. След изтичане на 24-часовата полицейска мярка, с прокурорско постановление на четиримата иманяри са наложени 72-часове мерки за задържане. Действията по разследването продължават.