Теодор Хампарцумян беше избран за директор на Центъра по технически услуги (Global Solutions Center - GSC) към Глобалния Център за отдалечени услуги на НР в България, съобщиха от компанията.Глобалният център се състои от няколко основни дивизии, като "Технически услуги" е една от тях. Назначението на Хампарцумян е логична стъпка в развитието на Центъра у нас, след като в края на миналата година компанията обяви значителното разрастване на дейността си в страната.

Екипът от близо 700 ИТ специалисти на GSC предоставя услуги по техническа поддръжка на корпоративни клиенти на НР в региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Теодор Хампарцумян има над 25 години опит в сферата на високите технологии, като част от екипите на водещи ИТ компании в Европа и Канада. Заемал е различни управленски позиции, а през последните 16 години работи в Novell, Германия, където управлява над 200 софтуерни инженери.

Преди да приеме новата си позиция, Теодор е член и на борда на директорите на TSANet – международна асоциация на компаниите от информационния сектор.

„Винаги съм изпитвал голям респект към Хюлет–Пакард. Една от основните цели, които си поставихме от самото начало, е да затвърдим и засилим позициите на GSC центъра като предпочитан партньор за предоставяне на високотехнологично обслужване“,  сподели Хампарцумян.

„Работейки дълги години за големи ИТ компании в цяла Европа, Теодор познава в детайли процесите в тях и изискванията по отношение на качеството на предоставяните услуги”, коментира назначението Ираван Хира, изпълнителен директор на НР в България.

Теодор Хампарцумян е магистър по Бизнес Администрация в колежа по мениджмънт в Ротердам. Притежава също магистърска степен по "Телекомуникационни системи" към Техническия университет в София, както и редица специализации по мениджмънт и ИТ технологии.