Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил задържан при мащабна спецакция с кодово име „Семена” заедно с 34-ма трафиканти на наркотици, съобщиха вчера бразилски медии.

Операцията била подготвяна повече от година и в нея се включили 230 федерални агенти, като само в Сао Паулу, където беше прибран и Боевски, са били изпратени 150 служители под прикритие. Разследващите са следили мощна група, занимаваща се с трафик в Бразилия, Боливия, Парагвай и Европа. До момента са били арестувани 35 души и са издадени 59 заповеди за обиск, като били открити над 9 тона кокаин и марихуана, пише "Монитор".

Боевски, който придружавал дъщеря си Сара на тенис турнир, е кацнал в Сао Паулу с вътрешен бразилски полет и оттам вече се е готвел да излети към Мадрид.

„Тъкмо си чекирахме багажа и ни спряха. Поискаха паспортите и започнаха да питат откъде идваме, след това отведоха татко.” Това е разказала 15-годишната Сара Боевска пред Атанас Георгиев, който е шеф на тенис клуб „15:40”, където тренира момичето. Детето било изключително разстроено след случилото се и Георгиев се видял с нея, за да й даде кураж.

След залавянето на баща й Сара спряла да тренира. „Мисля, че може би ще й е нужен психолог, който да разговаря с нея. Тя си има програма за тренировките и  в момента спортът може да й помогне да преодолее стреса”, обясни Георгиев. Според него за подготовката на момичето не са пръскани огромни средства. Източници на вестника съобщиха, че Боевски е бил задържан по сигнал, но разследващите в Бразилия го изчакали да си чекира багажа, за да видят на рентгена какво има в куфарите му.

Оперативна информация за съмнение, че участва в канал за трафик на дрога била подадена и до българските власти, поради което било планирано щангистът ни да бъде проверен при кацането си в България.

Най-вероятно кокаинът е бил предназначен за България. Директорът на ГДБОП Станимир Флоров също обясни вчера пред bTV, че антимафиоти проверяват тази версия, защото е важно да се уточни дали наркотикът е щял да бъде разтоварен в Мадрид, или да продължи за страната ни.Главен комисар Флоров подчерта, че българските спецполицаи имат добро сътрудничество с бразилските си колеги и вече са работили по няколко канала по това направление.

Директорът на ГДБОП не изключи възможността тежкоатлетът ни да е попаднал в полезрението на полицията в Бразилия, която е работила по организирана престъпна група за трафик. Антимафиоти у нас досега не са разследвали Боевски Освен Боевски още 300-400 българи са били задържани като куриери през последната година, като оправданието им било, че не зная какво носят. В 99% от случаите обаче се оказвало точно обратното. Повечето арестувани имали финансови задължения. 4 от фирмите на щангиста имат загуби и задължения около 2 милиона лева, поради което разследващи у нас предполагат, че най-вероятно дългове са принудили Боевски да прекара пратката.