Моят апел е към всички българи, защото всеки трябва да разбере, че ако днес допусне да бъде купен, да продаде гласа си, то утре няма за какво да се сърди на управляващите, на политиците.

Това заяви на излизане от тъмната стаичка президентът Георги Първанов.

Той каза още, че неговият призив към българите е да се направи така, че с чест да излезем от тези избори.

Държавният глава гласува заедно със съпругата си Зорка Първанова на втория тур на президентските избори, в 28-мо СОУ "Алеко Константинов" в Столичния район "Красна поляна".

Очакванията са за едно по-добро бъдеще, това, което днес обаче е най-важно - моята тревога, безпокойство и призив към българите, е да направим така, че с чест да излезем от тези избори - едни избори, които да бъдат честни, да няма съмнение в манипулации, да се сведат до минимум опитите да се купуват и продават гласове, защото на 22-та година от прехода, нямаме право да допуснем тяхното опорочаване, заяви държавният глава.

Той изрази надежда този път да има по-добра организация, още повече, че в повечето от общините се гласува по-малко - само за президент.

На въпрос може ли в България да има избори без нарушения и без купуване на гласове, президентът Първанов каза, че трябва да има.

Не мога да си представя, че като член на ЕС, вече повече от пет години, след толкова години преход, след като си мислехме, че вече сме прескочили всички прагове на демокрацията, ние да допускаме масовизиране на едно такова явление - това е недопустимо, заяви Георги Първанов.