Три творби на Стефка Граматикова, учителка по български език и литература в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, са включени в сборника „Меридианът на нощта”. Есето й „Духовната мисия на народния водач” по романа на Талев „Железният светилник” бе единствената творба, представена на сцената на театър „София”. 

Ден преди Празника на българските будители, който отбелязахме вчера, на сцената на драматичен театър „София” се състоя премиерата на най-новия сборник „Меридианът на нощта”. В него са включени творбите на 130 учители от страната, лауреати в Третия национален конкурс за учители-творци. В сборника са публикувани три творби на ботевградската учителка Стефка Граматикова.
Победителите в конкурса са определени от авторитетно жури в състав: проф. Боян Биолчев - ректор на СУ „Климент Охридски”, Бойко Ламбовски – поет, и Николай Табаков, автор на сборници и разкази, романи за деца и възрастни.

„Регламентът на конкурса изискваше всеки участник да представи до три творби в жанровете „Поезия”, „Разказ” „Есе” или „Произведение за деца”. Аз изпратих  две стихотворения и едно есе. И трите ми творби са публикувани в сборника „Меридианът на нощта". Наградите връчи лично Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. След награждаването имаше концерт с участието на „Фамилия Тоника”. Голямата изненада за мен беше, че единственото произведение, представено на сцената, бе моето есе. Вероятно защото е свързано с празника на народните будители. Написала съм есето преди две години. С моите ученици изучавахме „Железният светилник” и им бях дала тема за писане на есе по романа. Тогава реших, че заедно с тях и аз ще напиша нещо, за да дам пример. В сборника са включени и две мои стихотворения. Едното е озаглавено „Приказка с отворен финал” и е посветено на моя клас от Випуск 2011 на гимназията, а другото се нарича „Ако не те намеря” и е от моята любовна лирика”, сподели Стефка Граматикова”. Тя съобщи, че в конкурса са участвили повече  от 1000 учители. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на издателствата „Анубис” и „Булвест 2000” в партньорство с вестниците „Сега”, „Аз Буки” и „Учителско дело”, онлайн медията teacher.bg, образователното министерство, регионалните инспекторати по образование и столична община.
Стефка Граматикова представи есето си „Духовната мисия на народния водач” на литературното четене, което се състоя вчера в Исторически музей – Ботевград.

На снимката: Стефка Граматикова и Янка Такева