Операцията под кодовото наименование „Хитрушко” е проведена от служители на ГД „Криминална полиция” под наблюдението на Софийска градска прокуратура

В специализираната операция “Хитрушко”, проведена днес, участваха служители на отдел “Икономическа полиция” и разследващи полицаи от Главна дирекция “Криминална полиция” /ГДКП/. Операцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура и е реализирана след сигнал от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, че служител от Дирекция “Инспекция по труда “- Софийска област, е поискал подкуп.
В резултат на прецизно планираните действия, в центъра на София криминалистите задържали младшия юрисконсулт от дирекцията С.И. /39 г./ минути след като получил исканата сума от 2 000 лева. Установено е, че подкупът бил поискан от представител на частно дружество. Уговорката била, че срещу парите държавният служител ще намали размера на наложена санкция на дружеството, която е предвидена по Кодекса на труда във връзка с констатирано по-рано административно нарушение. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 301 от НК.
С.И. е задържан за срок до 24 часа. Предстои налагане на мярка за неотклонение от 72 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават.
В рамките на извършваната проверка и проведената операция е оказано пълно съдействие от страна на ръководството на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, съобщават от пресцентъра на МВР.