Масовото разпространение на евтини Android смартфони коства ва телеком операторите и търговците близо 2 милиарда долара годишно в световен мащаб, сочи изследване на компанията WDS, специализирана в поддръжката на безжични устройства.  
Под евтини смартфони се разбират устройства с цена около 100 долара без договор към оператор. Загубите от скъпи смартфони - с цени между 500 и 700 долара без договор - са по-ниски, твърди изследването.
 
Изнесените данни не са изненада. 100-доларовият смартфон не може да предложи качеството на 6 пъти по-скъпо устройство. Евтините модели често се повреждат, а доставчиците губят пари за ремонт и замяна.
 
За да компенсират повишените разходи за поддръжка, операторите са принудени да продават подобни модели с по-неизгодни за абонатите тарифи.
 
Поради високия процент евтини смартфони, като цяло Android устройствата излизат по-ненадеждни от iPhone и BlackBerry, макар и топ моделите с Android на HTC, Sony Ericsson и Samsung по нищо да не отстъпват на тези от Apple и RIM.
 
Тъй като мобилната платформа на Google е безплатна, към нея се ориентират много малки производители. Това допълнително увеличава дела на дефектните Android устройства.