Всички пенсии, не само най-ниските, трябва да се повишат, е нашето мнение. Ако вдигаме само най-ниските, наказваме тези, които са с най-голям принос към солидарния стълб и към бюджета на НОИ.

Това каза Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) пред заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Данев заяви, че БСК е била единствената организация, която е настоявала да не се вдига минималната работна заплата без да се вдигнат и пенсиите, защото не е морално.

По думите на Данев на заседание днес ще бъде обсъдена представителността на синдикалните и работодателски организации. Ще разгледаме и някои промени в законите, допълни той.

„Чрез повишаване на пенсиите стимулираме и потреблението, а когато вдигаме минималната работна заплата, нанасяме много тежки удари на пазара на труда. По този начин ще закрием едва издържащия малък и среден бизнес. Няма отчет какво е въздействието след предишното вдигане на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. След тази мярка продължават да се закриват работни места. Няма яснота за движението на пазара на труда, за равнището на потребление и др. Искаме да се направи оценка на въздействието и чак след това законово да се променя тази мярка. Не трябва да се прави закон за организациите – не може да има различни правила за синдикатите и за работодателските организации, а да защитим придобивките, които имаме в кодекса на труда”, коментира Данев.

Въпросите, които ще се дискутират на заседанието на НСТС са дали ще има представителства на браншовите структури, които договарят минималните прагове, минималното заплащане и отпуските. Номер едно е да заздравим колективното трудово договаряне, подчерта Данев. По думите му, друга тема е трябва ли да има на общинско ниво съвети за социално партниране.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов каза, че всяка политическа намеса в размера на пенсиите е вредна. „Те не решава съотношението между внесени вноски и получавани пенсии. Ние сме против това”, каза той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че на НСТС ще бъде дискутиран Кодекса на труда. „За БДЖ има развитие и днес ще стане ясно отиваме ли към ефективна стачка”, допълни той.