Община Етрополе откри шест процедури (открит конкурс по НВМОП) за избор на изпълнители по проектите „Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст - Развитие на туристически атракции в Община Етрополе, като предпоставка за развитие на регионални туристически продукти” и “Ремонт на СОУ “Христо Ясенов”– гр. Етрополе, с цел повишаване на енергийната ефективност”. Четири от процедурите са за строителство, а останалите две – за осигуряване на информация и публичност и за строителен надзор. Процедурите са обявени на Портала за обществени поръчки на Агенцията по обществени поръчки.
Проект „Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст - Развитие на туристически атракции в Община Етрополе, като предпоставка за развитие на регионални туристически продукти” е на стойност 1 182 058 лв. със срок на изпълнение - 24 месеца. Целта на проекта е развиване на конкурентоспособен  туристически продукт за привличане на значителен брой туристи. Предвижда създаване и популяризиране на туристическата атракция „Етрополски Христов кръст”, включваща Часовниковата кула, 5-те църкви в града и Манастира „Св. Троица”. По проекта ще бъде реставрирана Часовниковата кула, като й бъде осигурено художествено оформление и озвучителна уредба. Ще бъдат изградени туристически маршрути, еко пътека до Манастира, ще бъде преасфалтирана ул. „Христо Ясенов”, реставрирана калдъръмената  уличка „Екатерина и Цеко Костови” и ще бъдат облагородени градинките в района на Часовниковата кула. Проектът предвижда също доставка на техника за интерпретация и анимация на атракцията и обучение на 2-ма екскурзоводи.
Проект “Ремонт на СОУ “Христо Ясенов”– гр. Етрополе, с цел повишаване на енергийната ефективност” е на стойност 822 960 лв. със срок на изпълнение - 24 месеца. Целта на проекта е  подобряване на средата и създаване на топлинен комфорт в СОУ „Христо Ясенов” чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Проектът предвижда топлинно изолиране на външни стени, енергоспестяващи мерки по котелна инсталация, реконструкция на котелната централа на сградата, подмяна на радиатори.
Проектите се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
“Този документ е създаден в рамките на проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на договора се носи от Община Етрополе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.”