Шампионът по вдигане на тежести Гълъбин Боевски ще бъде преместен в килия с българи в затвора в Итаи, защото в момента се намира в емоционален шок. Това се казва в доклад на Мануел ду Насименто, временно управляващ посолството ни в Бразилия, изпратен до Министерството на външните работи, пише "24 часа".

Дипломатът бил натоварен от ръководството в София със задачата да се срещне лично с началника на затвора, където лежи Боевски, след като миналия месец бе заловен с кокаин на летище "Гуарольос" в Сао Паулу, съобщава още изданието.

Според адвокат Ивайло Дерменджиев Боевски е бил тормозен от съкилийниците си. Според данни на МВнР в затвора "Итаи" има близо 70 български граждани, много от които от т.нар. група на мулетата - гълтачи на кокаинови капсули. Сред задържаните преобладават млади мъже между 20 и 28 години и обикновено са хващани с количества между 700-800 г. и 1,2 кг. Според разследващите органи, тези младежи са били използвани от нигерийска престъпна група за пренос на дрога на дребно.

Всички те стават жертва след сигнал и се предполага, че самата мафиотска организация ги е издала, за да послужат за отклоняване на вниманието от съпътстващ трафик на по-големи количества.

Не е ясно при кого точно от всички тези българи ще бъде преместен Боевски. Един от групата, говорещ португалски, ще бъде личен преводач на шампиона.