Наркобосът Огнян Атанасов, известен като петричкия Ескобар бе докаран в Софийски градски съд в инвалидна количка.

На делото бе представена съдебномедицинска експертиза от вещи лица. Тя е изготвена психиатър, невропсихолог и съдебен лекар. Те поддържат заключението, че подсъдимият е с влошено психическо състояние.

Лекарите са наблюдавали подсъдимия три-четири дни. „Тежкото психично и психологическо състояние на подсъдимия се вижда”, казаха вещите лица. Експертите обясниха, че Атанасов се нуждае от помощно лечение и при една стресова ситуация няма как да се очаква ефективно лечение.

В ареста подсъдимият няма да може да спазва лечението, смятат специалистите. От експертизата стана ясно, че Огнян Атанасов има нарушени реч и памет, но той може да участва адекватно в заседанието на съда, т.е. състоянието не е толкова тежко, че да не разбира какво се случва. Съдът прие заключението на вещите лица. Делото срещу Огнян Атанасов се забави заради изборите. Оказа се, че един от адвокатите на подсъдимите Петър Йовчев е кандидат за общински съветник в Петрич от листата на ГЕРБ. Още през ноември 2010 г. му е поставена диагноза - депресивно разстройство и вредна употреба на успокоителното транксен. Атанасов сънувал кошмари и отслабнал 40 кг. Съдът го пусна под домашен арест, но прокуратурата му повдигна ново обвинение - за пране на пари, и от месеци той прекарва дните си в болницата на затвора.

Петричкият Ескобар бе задържан на 5 март 2010 г. с Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков. По-късно той бе обвинен като тартор на група за трафик на дрога.