Необходимо е да продължат мерките, свързани с корекцията на националните законодателства на страните от региона, инитеграцията на малцинствата, засилване на граничния контрол на изхода и ефективното сътрудничество с държавите членки

Всички участници в министерската конференция на Залцбургския форум, чийто домакин днес е Правец, се обединиха около идеята, че приетият преди година либерализиран визов режим между държавите-членки на ЕС и страните от региона е ключов момент в тяхната европейска интеграция. Според ЕК създаденият механизъм за мониторинг в областта на нелегалната емиграция и бежанския поток помага на страните от региона да добият по-ясна представа за тенденциите в имиграционния натиск. Последните данни сочат, че с 68% са се повишили случаите на злоупотреби с подадените искания за получаване на бежански статут в Белгия, Германия и Люксембург. Представителите на държавите от Западните Балкани запознаха своите колеги с предприетите стъпки за прекратяване на тази практика.
Необходимо е да продължат мерките, свързани с корекцията на националните законодателства на страните от региона, инитеграцията на малцинствата, засилване на граничния контрол на изхода и ефективното сътрудничество с държавите членки – подчерта г-жа Мария Асениус, началник на кабинета на еврокомисар Малмстрьом.
Акцент беше поставен и на възможността за създаване на регионална платформа в рамките на ЗФ, чиято цел ще бъде по-бърз и ефективен обмен на информация от взаимен интерес и прилагането на добри полицейски практики,съобщиха от пресцентъра на МВР. 
Министър Цветан Цветанов припомни на участниците във форума трудностите, през които е преминала България докато стане пълноправен член на европейското семейство. Според него политиките, прилагани от държавите-членки на ЗФ, трябва да бъдат подчинени на общата цел – гарантиране на външните граници на ЕС.
Утре програмата продължава с Шеста среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа.

Снимки: пресцентър на МВР