Момче на 15 г. се наложи да порасне бързо и да стане глава на семейството си, след като баща му легнал болен от рак на черния дроб и вече няма кой да донесе хляб на масата за по-малките му брат и сестра.

Историята на тийнейджъра стана достояние на социалните от отдел "Закрила на детето", след като в рамките на ден-два организацията получава два независими сигнала за различни деца от едно и също семейство. Единият бил подаден от инспектор в педагогическа стая, а другият - от училището в с. Николаевка. Когато служителите направили проверка на място, се оказало, че бащата на хлапетата е в много напреднал стадий на цироза. Болестта до такава степен е стопила човека, че той е неспособен да се надигне от постелята и да се погрижи дори за себе си. Но и преди ракът да надделее, съдбата на семейството не е била никак лека, пише Varna 24

Изоставен от съпругата си преди повече от две години, варненецът се налага да поеме грижата за три от общо шестте си деца. Тъй като е безработен, за да осигури прехраната на отрочетата си, се налага да обикаля кофите и да живее от стотинките, припечелени от вторични суровини. Въпреки крайната мизерия 15-годишният тийнейджър, както и по-малките му братче и сестриче са записани в училището във "Владиславово", а момиченцето е поверено на школото в Николаевка, където й е осигурен транспорт, обяд и целодневна грижа.

Когато здравословното състояние на бащата се влошава и той вече не може да излезе навън, за да осигури препитание на децата си, тийнейджъра поема нещата в свои ръце. За кратко успява да свърже двата края, следвайки пътя на баща си, но скоро разбира, че това е ужасно трудно. Единственият начин да осигури хляба е, като открадне, но бързо попада в ръцете на полицията и сега временно е настанен в дом за непълнолетни нарушители.

Полиция издирва майката

Тъй като бащата не може да се грижи за децата си, социалните работници са настанили братчето и сестричето в приюта "Гаврош", а умиращият от рак е поверен на лекарите. Тъй като състоянието му е необратимо, полиция издирва майката, за да се реши съдбата на трите деца. По последни данни тя си е стегнала куфарите заедно с най-голямото дете и двете най-малки, които са на около 4 - 5-годишна възраст, без да обясни къде възнамерява да се установи. С нея е и собствената й майка. Децата, които са останали да живеят при баща си, смятат, че половината им семейство е тръгнало за чужбина, но според социалните по-голяма е вероятността жената да е в пределите на страната.