"Августин Пейчинов е мъртъв, потвърждавам ви го от най-високо ниво", шокира в събота светският лъв Евгени Минчев. Новината за кончината на дългогодишния български емигрант му била съобщена по телефона от личния секретар на БГ милионера.

Информацията бе потвърдена за "24 часа" от говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева. По думите й г-н Пейчинов е починал в началото на седмицата в Ню Йорк. Негови близки потърсили българското консулство в града за легализиране на смъртния акт.

Мистериозната смърт на 65-годишния ексцентричен бизнесмен предизвика серия от догатки.

Според най-злонамерената версия, той е починал от СПИН.

В зората на демокрацията Августин Пейчинов беше едно от най-популярните имена в хайлайф средите и не беше тайна, че е хомосексуален. Легенди се носят за купоните му във вила "Аква" край Варна, където чести гости са Дим Дуков и Камен Воденичаров.

Според БЛИЦ чумата на века пипнала Пейчинов още през 2005 г. Дори лечението в най-скъпите клиники в Ню Йорк не помогнало. След като мълвата за влошеното му състояние се разчула, той споделил на висок глас, че е бил отровен от свои служители.

За смъртта му съществува и версията, че е преследван от агенти на тайните служби.

Пейчинов е погребан в гробищния парк на Манхатън, където преди години си купи парцел за 50 000 долара и луксозен ковчег за още 500 хиляди.

Августин Пейчинов е роден на 1 март 1946 г. и първите му години от живота минават в дом за сираци. През 1969 г. емигрира в САЩ, където успява да стане милионер. През 70-те години вече управлява собствена империя. Първия си хотел "Бокстрий" открива в САЩ, след което инвестира в Париж, Виена и други европейски градове.

В България се връща след 1990 г. Инвестира в две големи начинания - ресторант в столицата (от веригата на ротисьорите) и вила "Аква" край Варна.

Той е единственият българин, който е член на Ордена на ротисьорите. Притежава графска титла, която често буди недоумение, но прибавя блясък към ореола му. По света се обръщат към него с "Ваше Височество", а ложата му на Моцартовия фестивал в Залцбург е запазена под името Августин фон Пейдж.

Приживе Пейчинов завеща позицията си на светски лъв на Евгени Минчев.