С 50 млн. евро по Оперативна програма Конкурентоспособност ще бъде изграден технологичен парк. На едно място ще бъдат събрани научните разработки с потенциал за пазарна реализация, бизнесът, който има нужда от тях, и финансиращите институции, които ще подпомогнат този процес, съобщи МИЕТ.
    

Друга промяна в ОП "Конкурентоспособност", одобрена от комитета за наблюдение, дава възможност от следващата година бенефициентите по иновационни схеми от програмата да могат да ползват финансиране за доразработка и внедряване на закупени иновации. Досега програмата финансираше внедряването единствено на собствени иновационни решения.

150 млн. евро от програмата ще бъдат пренасочени през следващата година от институционални бенефициенти и от изграждане на мрежа за консултантски услуги директно в помощ на бизнеса. Със средствата ще бъде създаден нов финансов продукт за нисколихвени кредити за малките и средните предприятия в размер на 300 млн. евро.

Половината от тези средства ще бъдат предоставени от оперативната програма при нулева лихва и още толкова – от участващите в схемата търговски банки при пазарната лихва. Комбинирането на двата вида финансов ресурс ще позволи съществено намаляване на лихвените равнища по заемите, посочиха от МИЕТ.