Патриарх Максим отправи пожелание към българския народ за мир и благодат, да преуспяваме в любовта и благочестието.

В катедралния храм "Св. Александър Невски" приключи празничната рождественска света литургия, а храмът беше изпълнен от стотици миряни.

Литургията отслужи лично патриарх Максим в съслужение с епископите Наум, Тихон и Йоан. Кога точно се е родил Исус Христос не се знае, но през VI век църквата отредила рождението му да се чества на днешния ден - 25 декемри.

Така днес си спомняме за родилия се във Витлеем Спасител и песента на "ангелското войнство": Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение".

Тази сутрин Рождественското патриаршеско послание към българския народ прочете главния секретар на Светия Синод епископ Наум.

На литургията присъстваха министърът на отбраната Аню Ангелов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Фандъкова пожела много здраве на всички и спокойствие за града.

За здраве и успехи се помолиха днес и във всички български храмове, а хората си пожелаха здраве и благодат. За поредна година Драгалевският
манастир пък посреща своите поклонници с прекрасна сцена на рождеството Христово, която пресъздава Витлеемската нощ и радва децата.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си.

Към Коледните празници се числи и Стефановден - на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.