На 19 декември се навършиха 125 години от рождението на Лечителя и духовен Учител на България – Петър Димков. По този повод Додофилм издават Юбилеен тираж на документалния филм на режисьора Стилиян Иванов “Лечителят”.
Юбилейният тираж е двуезичен – на български и английски. Целта му е да обогати фонда на повечето библиотеки и читалища в страната благодарение на помощта на община Варна, на чиято територия Димков е осъществил богата обществена дейност /основател на варненската филхармония, участва в построяването на паметниците на “Аспаруховия вал”, на парк-музей “Владислав Варненчик”, на паметник-портал на 8-ми пехотен полк.../.
Друг инициатор на изданието е д-р Емилова, която прилага в практиката си голяма част от идеите на Димков и години наред прожектира пред своите пациенти документалната лента.
“Лечителят” е първият български филм произведен на световния формат HD. Носител е на 3 международни награди.
Излъчван е в: Москва, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина, Перу, Австралия, ЮАР, Мароко, Тунис, Алжир, Египет, Израел, Сирия, Турция, Саудитска Арабия, Иран, Индия, Китай, Япония, Полша, Германия, Швейцария, Италия, Испания, Малта, Гърция, Франция, Великобритания и др.

Най-великата сила е мисълта. Каквото и когато да мислим, ние съграждаме от невидимата материя нещо, което привлича към себе си сили, да ни помагат или да ни вредят според характера на нашите мисли. Затова първата крачка е да управляваме мислите си чрез своя разсъдък. А втората крачка изисква от нас да развием у себе си навик за оптимистична мисъл. Няма лекар, който да премахне болестите на тялото и душата така, като ги премахва радостната мисъл.” С тази мисъл на Петър Димков започва документалният филм “Лечителят”. Той е заснет по книгата на Лили Димкова “Петър Димков - моят баща”.

Освен биографични данни за Лечителят на България, филмът включва и чисто практически съвети от практиката на Петър Димков. Ето някои от тях:
По отношение на храната най-здравословни са плодовете, защото те чистят както тялото, така и мислите и чувствата на човека. След това са зеленчуците, после ядките. Млечните храни са накрая. Колкото до месото – то съдържа токсини, които тровят организма. Ще дойде време, когато хората ще се срамуват от яденето на животни така, както сега се срамуват от канибалството.
Всяка сутрин, когато се обличаме трябва да знаем, че дрехите попиват нашата аура и влияят върху здравето ни. Една част от излъчванията на нашите мисли се поглъща от дрехите и когато една дреха се носи дълго, тя се напоява от такива елементи. И за това, който носи стари дрехи внася в новото си Аз мисли, които отдавна е отхвърлил от себе си като отживяло. От старите дрехи проникват в новата личност останки от лоши настроения, тревоги, грижи и ядове, които някога изхождайки от човека са напоили тези дрехи.
И нещо любопитно…
Димков казва, че животните могат в любовта си към своя господар да се самопожертват и да поемат съзнателно болестта му. С това те самите правят крачка напред в своята еволюция. За такъв един случай си спомня дъщеря му Лили. Дете с тумор безрезултатно било лекувано от мнозина лекари. По съветите на Димков родителите му взимат котка, която за три месеца “изчиства” тумора на детето.

Информацията е предоставена на botevgrad.com от ТВарт.