Модерен проект с висока степен на безопасност, така председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев обобщи извода за стрес-тестовете върху проекта за АЕЦ „Белене". Непостроената централа, която все още е спорен между България и Русия проект, е устойчива на земетрeсение, смятат ядрените експерти.

Непостроената централа в Белене е сигурна при загуба на аварийно захранване, както и при нарушение в системата за охлаждане на горивото. Проектът е устойчив на тежки вътрешни и външни аварии. През декември екип на Международната агенция за атомна енергия е направила проверка на проекта. Оценката на експертите бе изключително положителна, заяви директорът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Централата в Белене е проектирана за надпроектно земетресение, което може да надвишава до 40 процента, пише в доклада. Това я прави устойчива при земетресение, смятат ядрените експерти. Цочев заяви, че в близост до Белене няма разломи. „Белене" е модерен проект с висока степен на безопасност, това е сериозна стъпка в процеса на одобрение на проекта, обобщи Цочев.

Преговорите между Русия и България за строителството на втората атомна централа у нас са замразени до март тази година. Междувременно Агенцията за ядрено регулиране припомни резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ „Козлодуй". Централата е устойчива на земетресения, наводнения, взети са и мерки при различни видове аварии.