Според библейската легенда на този ден Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника Богоявление.
На 6ти януари се извършва освещаване на водата. След службата в черквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже се хвърлят в студените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който е извадил Божия знак от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.
Според друго поверие, в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си пожелае нещо, то ще се изпълни. С Йордановден завършват т. нар. Мръсни дни.
По стара традиция приготвяме постни ястия за трапезата.
На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.
Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана.