Виваком получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да стартира тестове на 4G-мрежата си. Компанията ще започне изграждане на тестова среда по стандарта LTE в София.

LTE мрежите ще осигурят мобилен трафик на данни със скорост до 100 Mbps     

До три месеца мрежата ще бъде готова и ще позволи да бъдат правени тестове и демонстрации в реални условия,обеща телекомът. 4G-мрежата ще позволява скорост на мобилен трафик до 100 Mbps при даунлоуд и 50 Mbps при ъплоуд.

По данни на Виваком, обемът на мобилния трафик на данни в мрежата на оператора е нараснал 10 пъти.  LTE технологията ще обезпечи навлизането на широколентови услуги, както и на мутимедийни услуги от ново поколение, които се възползват от смарт устройствата.

Към края на миналата година мрежите от четвърто поколение в света са общо 49 в 29 държави, 13 от които в Европа, уточниха от Виваком.

По-рано конкурентът М-Тел обяви, че от началото на 2012 година неговата пилотна LTE мрежа е достъпна за тестване от фирми в зоните на покритие в градовете София, Варна, Русе и Добрич. Шведската компания Ериксон, която осигурява поддръжка на LTE,  ще тества първа възможностите на 4G  мрежата.

Засега няма официална информация за LTE планове от страна на третия мобилен оператор Глобул.