МБАЛ - Ботевград закупи собствена машина за снегопочистване. Това съобши управителят на здравното заведение д-р Филип Филев. Ето какво каза още той за читателите на botevgrad.com:

Д-р Филев, има ли вече определена дата, на която МБАЛ - Ботевград ще сключи договор със Здравната каса за дейност по клинични пътеки през тази година?

Все още нямаме подписан договор с Касата, но постепенно подготвяме документацията за тази цел. За първите два месеца на 2012 година здравното заведение е получи по 215 000 лева. Средствата са крайно недостатъчни, но на фона на други болници в Софийска област, които получават месечно под 100 000 лева, ботевградската е финансово стабилна. Има известна актуализация на пътеките за лечение на урологични заболявания – средно с 30%, което ще се отрази благоприятно на финансовото състояние на МБАЛ – Ботевград.
Надявам се през настоящата година размерът на средствата, които ще получаваме месечно от Касата, да бъде завишен на 230 – 240 000 лева.

Управители на болници се оплакват от липса на кадри, каква е положението в момента с кадровата обезпеченост в местното здравно заведение?

На този етап успявам да се справя с проблема. В момента има двама новопостъпили лекари в МБАЛ. Те вече са назначени на трудов договор. Това са д-р Владимир Христов - хирург, който идва от „Пирогов”, и д-р Антони Михайлов – акушер-гинеколог, който е работил в чужбина.

Получихте ли отговор защо ботевградската болница е извадена от списъка за европейско финансиране?

Все още нямаме отговор на този въпрос. Имаме належаща нужда от финансова подкрепа за ново оборудване. За ремонти, които са крайно належащи, успяваме да заделим средства. Наскоро приключихме с подмяната на водопровода и изграждане на нова канализационна система в здравното заведение. Към Хирургично отделение открихме приемна за пациенти. В източното крило на стария корпус ще ремонтираме по две стаи към всяко отделение. Те ще бъдат за пациенти, които изразяват желание да бъдат настанени в самостоятелна болнични стаи.
Сградата на болницата вече е обезопасена с видеонаблюдение. Системата работи 24 часа в денонощието. Наблюдават се двора и трите входа на болницата.
От днес здравното заведение ще разполага и със собствена снегопочистваща машина. Тя е германско производство и е закупена със средства на МБАЛ.
Обилният снеговалеж затрудни достъпа на пациенти и линейки до болничната сграда, а това не бива да се повтаря. Машината ще разчиства двора на МБАЛ и около нея.