На брифинг  в сградата на Общинска администрация, даден тази сутрин за местните медии, инж. Борис Стоев направи обстоен анализ на обстановката в общината след обилния снеговалеж.
Ето какво каза той и за читателите на етрополската секция на botevgrad.bg:
Обстановката към днешна дата в община Етрополе като цяло мога да кажа, че се нормализира, макар и не изцяло на 100 %. В общината все още има доста проблеми, но фактите показват, че се върви към нормализиране на обстановката:
- В момента нямаме изолирани и откъснати от света села, до които да няма достъп обществения транспорт и на лични превозни средства, с изключение на село Ямна. Предполагам, че до късните часове проблемът по пътя Етрополе – Ямна ще бъде отстранен и от утре, надявам се, да започне редовния превоз на пътници.
- Отварям скоба и ще кажа, че пътищата от Етрополе до Ямна, Джурово и Правец-София са републикански, към които общината няма ангажименти и отговорности. Отговорностите и грижата по поддържането им е изцяло на Областно пътно управление и на фирмите, с които управлението е сключило договори.
Но тъй като ние живеем в тази община и ние пътуваме по тези пътища със съответните несгоди и притеснения, общината не стои безучастна и по всякакъв начин се стреми да помогне с техника, с координация и по всякакъв друг начин за отпушване на тези основни за нас артерии. Иначе оставаме изцяло изолирани, като пример за такава изолация е пътят Етрополе-Златица, който от години е затворен за лични и други превозни средства.
- Отговорностите на общината е общинската пътна мрежа, връзките със селата и уличната мрежа в града и в община Етрополе. От вчера пътуват автобусите до селата Лопян и Брусен. До преди два дни те бяха откъснати напълно. Пътят сега е възстановен не в такова състояние, каквото искаме да бъде, но достъп до там има.
- Днес продължават дейностите на фирмата, която се е заела със
снегопочистването и опесачаването да се разширят пътищата и да се приведат във вид за експлоатация при зимни условия.
- По отношение на електрозахранването трябва да кажа, че имахме много тежки аварии по два магистрални електропровода, които бяха аварирали със скъсани проводници. За щастие от ЧЕЗ-България реагираха много бързо и трети ден има изпратени ремонтни групи и авариите по далекопроводите са отстранени. Вчера тези ремонтни групи работеха по отстраняването на повредите в с. Ямна и с. Рибарица, където имаше доста къщи без ток. Около 40 бяха само в Рибарица, а в Ямна около 25 къщи. Има отделни такива случаи в Брусен, Лопян, Лъга и в някои квартали в Етрополе и Бойковец. Днеска продължават работа с помощ и техника от Перник. От там са пренасочени 2 групи и се акцентира към отстраняване на авариите на абонатите – отделни жилищни сгради, за които стана въпрос.
- Всички изпитахме състоянието на мобилните връзки тези дни. С изключение на Глобул, мобилните оператори  в интервал от няколко дни излязоха от строя. Даже в момента МТел няма достатъчна и добра връзка. Това затрудни изключително много дейността на общината по отношение координация и работата на Кризисния щаб, на кметовете по населени места, както и връзката с фирмата, която трябва да извършва дейността по почистване на снега и опесачаване. Използвахме стационарните връзки, които работеха добре и успявахме по някакъв начин да се свързваме и оперираме в критичните ситуации.
- Учебните заведения започнаха редовна дейност. Имаше затруднение само за селата, но и там нещата се нормализират, след като по обяд замина за там училищният автобус. Сега вече учебният процес протича нормално.
- Рязко намаля броят на оплакванията, сигналите и жалбите на гражданите до дежурните в Общината, които се предаваха на Кризисния щаб. В първите дни, на 7 януари, имаше около 150 обаждания. Много от тези сигнали касаеха живота и здравето на хората, малки деца, семейства, които трябваше да пътуват, възрастни хора без грижи, без хляб и хранителни продукти.
Ще посоча примера със случая на хижа Кокалско. Преди да се разрази тази стихия, 47 човека бяха излезли до там, от които 13 деца, като най-малкото беше бебе на няколко месеца и алергично към храните. Наложи се да се търсят специализирана храна, памперси и т.н., които бяха доставени от спасителния отряд на Гражданска защита, Районна служба противопожарна безопасност и защита на населението.
Тук искам да подчертая дебело голямата и безрезервна помощ от Рудничен комплекс „Елаците”. В най-трудния момент подадоха специализирана и свръх проходима техника, която вървеше пред спасителния отряд разчисти пътя и стана възможно хората да бъдат спасени, евакуирани и върнати обратно по домовете им.
Благодарение на „Елаците” и на тяхната помощ в най-трудния момент на 7 и 8 януари с техниката и личното ангажиране на ръководството ни помогнаха да отпушим най-главната пътна артерия Етрополе-Правец-София. Помогнаха и за пробиване на пътя Етрополе-Рибарица, защото същият ден имаше погребение.
Тук си позволявам да изразя благодарността на ръководството на Общината към ръководството на Рудничен комплекс „Елаците” за тези техни действия.
- Като говорех преди малко за сигналите, сега вече всичко се успокоява. Вчера имахме около 30 сигнала основно за непочистени улици, затрупан сняг пред входове, гаражи и т.н. Тук е мястото да апелирам към гражданите и да им кажа, че съгласно Наредба № 1 те също имат някакви задължения. За съжаление голяма част от етрополци не ги спазват. Хората свикнаха само да искат, всичко да им е изчистено, да им е дадено наготово. И при тази обстановка, излизайки от къщи да стигнат безпрепятствено за където са тръгнали. И сега дори пред жилищни сгради, пред фирми, гаражи хората не са благоволили да изчистят поне пред вратите си. Това, което им е задължение. Същото важи и за фирмите, училищата, предприятията, учреждения и всичко на територията на общината. 
- На всеки 4 часа получаваме информация от всички кметства, лично от кметовете и след анализиране и обобщаване се докладва на ръководството на Общината и веднага се предприемат съответните мерки. С помощта на фирмата, която отговаря за снегопочистването техниката се пренасочва от едно място на друго. Целта ни е по-бързо възстановяване на нормални условия за живот и за работа в общината.
- До махала Оселна все още не е достигнато с почистването на пътя. Снощи направихме опит да достигнем до селото, където има възрастни хора. Техниката, заедно със спасителния екип от Пожарната и представители на Общината, успяхме да стигне до един километър преди селото. Пътят е препречен от паднали дървета и навявания от около метър и половина сняг, поради което до центъра на селото се оказа непроходимо и невъзможно да се стигне. Хората отидоха пеша и на всеки един от живеещите в махала Оселна бяха раздадени пакети с хранителни продукти. Днес усилията ще бъдат насочени за преодоляване на този километър с високо проходима техника и хора, които да разчистят падналите дървета.
Все още не са разчистени всички вътрешни пътища в останалите населени места от общината. От днес е създадена организация, като града е разделен на 4 района. За всеки един район фирмата ще предостави техника и ще има представител от общината, който ще върви заедно с техниката и ще контролира качеството на извършената работа Това се налага, защото констатирахме доста пропуски и некачествено изпълнение на задълженията от фирмата-изпълнител, за което ще си понесат санкцията съгласно сключения договор.
Тази нощ продължи работата по опесачаването на централна градска част на пътя Етрополе-Бойковец. Стигна се и до останалите села, работено беше по спирките и по подходите до училищата и детските заведения. Опесачени са участъците от Малки Искър до Брусен и Лопян.
В момента всички усилия на Общината са мобилизирани за по-бързото ликвидиране на последствията от обилния снеговалеж и да създадем нормални условия на хората. Мога да ви уверя, че в следващите 2-3 дни това ще бъде постигнато. Стига природните условия да не се променят и да се стигне до аномалии и валежи като предишните. И следващият сняг да ни завари с почистени улици в Етрополе и проходими пътища в Община Етрополе.