Елаците-Мед оказаха безвъзмездна и решаваща помощ на кмета и Кризния щаб със специализирана и свръхпроходима техника за почистване на улици и евакуиране на хора

Рамо до рамо с Гражданска защита и Пожарната Рудодобивният комплекс „Елаците” спаси община Етрополе и живота на закъсали туристи с бебета в труднодостъпните местности на Балкана, където снежната покривка достигна дебелина около два метра.
В дните на кризата, когато снежната покривка предизвика прекъсване на електроснабдяването, на телефонните връзки и водоснабдяването в населените места и кметът инж.Богомил Георгиев обикаляше притеснен от пострадалите райони, частното дружество прояви изключителна солидарност към институциите.
С безвъзмездната и решаваща помощ на екипите и тежката техника на рудодобивния комплекс още в първите часове на снеговалежа започна почистване на снега на булевард „Партизански”, пътя „Етрополе-Правец”, участъка „Етрополе-Рибарица”, прохода Кашана до разклонението с хижа „Кокалското”. Без да се спира производствения процес на рудника, хората и техниката на Елаците продължиха да работят за преодоляване на последиците от обилния сняг и в началото на седмицата. Разчистваха района около автогарата, част от пътя до манастира и останалата част от някои пътни връзки в Рибарица.
Кметът на Етрополе инж. Богомил Георгиев бе в постоянна връзка с Кризисния щаб и с ръководството на рудника. Той изрази специална благодарност от името на етрополци публично и в писмо до управителя на Геотехмин инж. Цоло Вутов за решаващата помощ, оказана от ръководството на „Елаците-Мед”АД. В писмото си инж. Георгиев благодари за съдействието и подкрепата за овладяване на кризисното положение на ръководителите на Елаците инж. Добри Цветков и инж.Костадин Найденов, както и на Владимир Александров и операторите на почистващите машини.
Подкрепата и съдействието на Елаците-Мед беше отбелязано по време на разширеното заседание на Кризисния щаб в неделя, в което взе участие и областният управител Красимир Живов.
На 12 януари инж. Борис Стоев, главен специалист при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка, заяви, че оплакванията, сигналите и жалбите на гражданите, предавани на Кризисния щаб във връзка с тежката зимна обстановка, които на 7 януари са били около 150, е намалял рязко.
„Много от сигналите бяха за спасение на семейства с малки деца, закъсали в планината, или на възрастни хора, останали без хляб и хранителни продукти. - каза инж. Стоев, на брифинг в община Етрополе. - Преди да ни сполети зимната стихия, 47 човека бяха излезли до хижа „Кокалско”. Сред тях имаше 13 деца, най-малкото от които беше бебе на няколко месеца, алергично към храните. Наложи се да се търсят специализирана храна, памперси и т.н., които бяха доставени от спасителния отряд на Гражданска защита и Районната служба противопожарна безопасност и защита на населението. Тук искам да подчертая голямата и безрезервна помощ от Рудничен комплекс „Елаците”. В най-трудния момент те осигуриха специализирана и свръхпроходима техника, която вървеше пред спасителния отряд, за да разчиства пътя от преспите сняг. Благодарение на това хората бяха евакуирани от местността и върнати обратно по домовете им.” - допълни инж. Стоев.
Десетки граждани изразиха пред сайта www.botevgrad.com благодарността си към пожарната, към полицията, както и към рудник „Елаците”, оказал съдействие с техниката си и в редица други случаи на хора, закъсали с автомобили или в планината заради големия сняг. Форумите загряха от мнения. Ето и едно от тях:”Работата ми е да поддържам рудничните пътища, също съм и общински съветник. След взето решение от ръководството на рудника рано сутринта започнах да чистя и града /бул.”Партизански”/. Само една от машините на рудника струваше колкото всичките тези, които чистят нашия град и които бяха блокирани в снега... спирам до тук, защото не искам да засягам никого. Благодаря и на полицията за оказаното съдействие. Момчетата режеха паднали дърва вместо някой друг, но…спирам, за да не съм краен. Всяка кризисна ситуация е своеобразен тест за нас хората, за нашето умение да реагираме и да се справяме с всяка ситуация. Дано да ги има и съответните изводи за Етрополе от когото трябва и за каквото трябва.”