Разработчикът на процесори и видеокарти AMD показа на CES 2012 нов интерфейс за лаптопи. Lightning Bolt позволява предаване на захранващ сигнал и данни от DisplayPort и USB 3.0 портове по един единствен кабел.

Технологията AMD Lightning Bolt позволява предаване по един кабел на захранващ сигнал и данни от USB 3.0 и Display Port

Компанията демонстрира работещ прототип на новата технология, но не позволи да бъдат правени снимки. От страната на лаптопа кабелът се свързва към смесител, който обединява сигналите на захранването, DisplayPort и USB 3.0. Другият край на кабела се включва към разпределител Lightning Bolt с двата порта за данни и захранването.

Обединяващият кабел, показан от AMD, представлява всъщност стандартен кабел от типа mini-DisplayPort с променени два от контактите.

С новата си технология AMD цели да стимулира създаването на опростени и достъпни докинг станции за мобилни компютри. По предварителни оценки, компонентите за Lightning Bolt, добавяни в лаптопа, ще струват около 100 долара. Поддръжката на технологията ще се обозначава с маркировка около порта mini-DisplayPort.

Докинг станцията Lightning Bolt пък ще струва колкото един обикновен USB 3.0 концентратор. Скоростта на предаване на данни ще бъде по-ниска от тази на USB 3.0, но по-висока от USB 2.0. Засега няма данни за параметрите на захранването.

Очаква се Lightning Bolt да влезе в употреба до края на годината, след като AMD пусне новите ускорени процесори APU Trinity.