Най-висока е заболеваемостта от грип в София-област. Само за седмица болните са 191 на 10 000 души, следва я Пазарджик с 112 на 10 000 души, а след тях се нарежда София-град със 109 на 10 000 човека.
За обявяване на епидемия се смята, когато има 200 заболели на всеки 10 000 човека.
Броят на болните от грип и остри вирусни инфекции, които досущ наподобяват инфлуенцата, нараства лавинообразно.

Това съобщава националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Пандемичният щам, популярен повече като свински обаче, е напълно възможно да ни прескочи този сезон, добави тя и уточни, че към момента в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции са изолирани щамове, различни от неговите, които не са смъртоносни. Те обаче също могат да доведат до усложнения, ако не се лекуват адекватно и навреме, предаде Агенция БЛИЦ

"Болните да не се залъгват със самолечение, а веднага да отидат на лекар, защото дори леко протичащият грип може да даде усложнения, като удари човека в бъбреците и сърцето", посъветва проф. Мира Кожухарова.

Националният консултант припомни, че Министерството на здравеопазването е заредило всички общопрактикуващи лекари с антивирусни препарати, които се отпускат от тях безплатно на болните.