Вкочаненият труп на 16-годишния младеж, който изплува вчера призори от Перловската река, ужаси жителите на столичния квартал "Хиподрума". Шокът бе особено голям, защото се оказа, че е починал техният съсед Валентин Стоянов.

Младежът живее в блок 146 непосредствено до реката. Момчето излязло в ранните часове на деня, и то по пижама. Отишло до едно от мостчетата, пресичащо реката, и скочило. Майка му Северина подала сигнал в полицията към 7 часа, че синът й е изчезнал. Час и половина по-късно минаваща по моста жена забелязала труп в реката и позвънила на тел. 112. Мястото е точно срещу заведението "Ла Кубанита", разказва "Стандарт".

Отзовалите се на сигнала екипи на Шесто РПУ, криминалисти и патолози само констатирали смъртта на Валентин. Тялото било извадено и преместено на тротоара непосредствено срещу входа, където десетокласникът живеел. Майка му го разпознала и трупът бил откаран за аутопсия в Съдебна медицина. От първоначалния оглед по тялото му не са намерени следи от насилие. Версията на разследващите е, че става дума за самоубийство. Аутопсията ще установи дали се е ударил при падането, или е премръзнал в ледените води. Каналът на това място е твърде плитък, а височината от мостчето - не повече от 7-8 метра.

Валентин живеел заедно с майка си, втория си баща, сестра си Албена и баба си Стефка. "Съвсем нормално семейство са. Майка му работи за фармацевтична фирма, а мъжът й е лекар. Много добро момче беше, тих и спокоен, не мога да си обясня защо го е направил", коментира пред агенция Стандарт Нюз съсед от втория етаж, където е апартаментът на загиналото момче.

Съучениците му от испанската гимназия "Мигел де Сервантес" бяха потресени от новината за смъртта му. "Във вторник беше на училище, абсолютно нормален, не мога да кажа, че е бил депресиран. Не взимаше наркотици, беше приятел с всички", обясни негова съученичка от 10 Б клас, която едва сдържаше сълзите си. Други момичета от класа не спираха да плачат и се скриха в класната си стая на втория етаж.

Валентин спрял да говори, след като родителите му се разделили. "Беше усмихнато момче, но след раздялата млъкна, спря да се смее, стоеше си кротко и все за нещо мислеше, но не говореше за това", коментираха децата. По обяд директорът на школото бе посетен от полицейски екип около 13,30 ч, след което отказа всякакъв коментар по случая.

Още при подаването на сигнала за изчезването му майката е съобщила в полицията, че от няколко месеца Валентин е силно депресиран. Предполага се, че жената е имала съмнения за фаталния изход или е очаквала, че е избягал от вкъщи. Съседите коментираха, че е бил доста тих и затворен в себе си, но не можеха да определят състоянието му поне видимо като депресия. Семейни кавги във входа също не бяха чували, нито знаеха той или близките му да са имали някакви проблеми.

Това е поредното самоубийство в София, след като във вторник от моста "Чавдар" се хвърли 49-годишен тролейбусен шофьор. В сряда през деня пък край жп гарата във Варна бе открит труп на 54-годишен мъж. Оказа се, че е скочил малко преди 7 ч от блок 36 на ул. "Цар Симеон", намиращ се срещу гарата.