Днес отбелязваме Деня на родилната помощ. Отдава се почит към труда на акушерки и гинеколози, с чиято помощ бебетата идват на бял свят. В народните традиции денят се свързва с бабите, които са израждали децата в дома на родилката. От тук е известен още като Бабин ден.
Денят се чества официално от 1951 г. на Бабин ден, но тогава датата е 8 януари.
С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. тя се измества с 13 дни напред, но Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г. и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили популярност според двата календара - на 8 януари и на 21 януари, който от 1951 г. се празнува по гражданския календар и като Ден на родилната помощ.
Днес е по-особен денят и за родителите на първото за 2012 година бебе Владимир, което се роди в Етрополе на 03.01.2012 г. в 06:15 часа с мерки 3 кг 350 гр. и  50 см.
Щастливите родители Дияна Петкова Иванова и Валентин Василев Василев и тяхната рожба бяха уважени от кмета инж. Богомил Георгиев, заместник-кмета Росица Христова. Заедно с тях бяха д-р Снежана Досева, д-р Цено Глогов и Росица Иванова - ПКВ.
Тържеството се проведе днес до обяд в салона на Болницата, където Росица Христова прочете поздравителни адреси от кмета към акушерките и всички работещите в АГО и до родителите на малкия Владимир. Поздравителните адреси бяха придружени с букети от свежи цветя от инж. Богомил Георгиев.
Детето беше дарено от Общината с дрешки, памперси и парична награда от 500 лв.
Децата от ЦДГ-2 поздравиха присъстващите с песни и стихотворения.
Снимки: Марина Маринова