Статия със заглавие „Деца са бити в РУП с електрошок по подозрения” публикува изданието рressklub.bg. В нея се казва, че народният представител от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков е съобщил на пресконференция, че „полицията е задържала момче в Скравена по подозрения заради нашарени със свастики и футболни послания къщи, като срещу момчето е прилагана електрошокова палка.”.

“Деца са разпитвани в полицейски участък с употреба на електрошокови удари. Министърът спекулира, сподели неистана и най-точно казано излъга по отношение на случая в Скравена. Защото още същия ден е постъпила жалба от родителите, по отношение на изтръгнатите показания, а на следващия ден е извадено съдебномедицинско удостоверение”, – заяви Миков, цитиран от рressklub.bg.

Изданието публикува констатациите в съдебномедицинското удостоверение:

На 11.01.2012 около 14.30 ч. му е бил нанесен побой в РУ цивилно облечен полицай, който също така му е нанесъл увреждания с електрошокова палка.
По задната повърхност на шията има пет червеникави изгаряния с диаметър от 0.3 до 0.5 см, разположени едно под друго на разстояние около 1 см едно от друго, успоредно на оста на шията.
По външната повърхност на лявата предмишница в средата има двекръгловати червеникави изгаряния с диаметри 0.5 см – всяка е с разстояние между двете по 2 см.
По предната повърхност на дясното бедро има множество червеникави изгаряния с диаметър 0.5 до 1 см, които заемат обща площ с размери 20-30 см.
По предната повърхност на лявото бедро има има множество червеникави изгаряния с диаметър 0.5 см всяко, които заемат заемат обща площ с размери 25 на 25 см.
При прегледа се установи множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака. Тези увреждания могат да се получат при въздействие с електрошокова палка по време и начин, както съобщава пострадалия.

Botevgrad.com потърси за коментар началника на РУП – Ботевград. Той каза, че в момента тече проверка по случая и няма да прави изявления до приключването й.

Да припомним, че на 4-ти януари пощата в Скравена и няколко къщи в различни краища на селото осъмнаха с нацистки свастики и надписи „Смърт на селяните”, „Умрете” и други, изписани със спрей върху фасадите.