Правителството прие Национална квалификационна рамка на България. Това се прави в изпълнение на препоръка на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието.
Национална квалификационна рамка обхваща цялата образователна система и всички квалификации в нея. Тя включва девет нива, като първото е нулево – подготвително ниво. Нивата от 1-во до 4-о съответстват на етапите на обучение и на придобиваните квалификации в системата на училищното образование (общо и професионално).
Ниво 5 обхваща обучението в професионален колеж след завършване на средно образование за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация.
Нивата от 6-о до 8-мо са предназначени за квалификациите, придобивани в системата на висшето образование: образователно-квалификационните степени бакалавър, професионален бакалавър и магистър и образователната и научна степен доктор.
Изравняването на нашите нива на образование с тези в европейските страни ще помогне за мобилността на учениците, както и за признаването на квалификациите им.