Очевидната истина понякога може да се види трудно. "Икономист" класира на електронната си страница 10-те най-популярни конспиративни теории, в които хората вярват, че са истински.

Първото място в класацията за най-популярните теории на конспирацията, се държи от атентатите на 11 септември в САЩ. Тогава американското правителство е знаело, че терористите са планирали атака, но въпреки това позволило плановете да се реализират, за да оправдаят различните войни на САЩ зад граница.

Втората по популярност теория на конспирацията е тази, че американското правителство е прикрило данни за съществуването на извънземни. Тези доказателства за живот извън Земята се съхраняват в далечна въздушна база в Невада, популярна като Област 51.

Кралят на рокендрола - Елвис Пресли, е инсценирал собствената си смърт, за да избяга от славата, гласи следващата мистерия. Фалшива била и мисията на Аполо на Луната, измислена пак от американското правителство, за да се справи с пропагандата на Съветския съюз по време на Студената война.

Шекспир не е съществувал. Авторът на пиесите от времето на кралица Елизабет, всъщност е графът на Оксфорд, Кристофър Марлоу, самата кралица или някой друг.

Романът "Шифърът на Леонардо" се нарежда на шесто място. Хората смятат, че Исус Христос се е оженил за Мария Магдалена и благодарение на рицарите тамплиери, тяхното родословие е продължено и до днес.

Хуманоиди, които наподобяват влечуги и най-вероятно идват от Космоса, всъщност управляват тайно света. Битува схващането, че вирусът на СПИН е създаден от човека по невнимание и нарочно е разпространен. В убийството на президента Кенеди са замесени мафията и Мерилин Монро, освен някакъв самотен човек, който стрелял срещу него.

На последно, 10-то място, в своеобразната класация е конспирацията около смъртта на принцеса Даяна, за която се смята, че е убита от тайните служби в съучастие с британското кралско семейство.