Над три метра е приливната вълна след като язовирна стена на язовир Иваново се е скъсала. Това съобщиха зрители в ефира на БТВ от с. Бисер, Харманлийско.

В това село има близо 1000-1200 души. Жена, която се представи като Елена Вутова съобщи, че се намират на втория етаж, тъй като първият вече е под вода. Температурата е едва два градуса. Нещата тук са за хеликоптер и лодки. Водата се покачва постоянно, разказа жената.

50 души са изведени до момента от наводненото село Бисер в община Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на силите, ангажирани в спасителната операция, са координирани от национален щаб. На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи, храна и завивки.

Директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов обяви, че е разговаряно с началника на Генералния щаб на армията да бъдат вдигнати няколко хеликоптера, които да спасят бедстващите. Той препоръча всички да се качат на високите места, по хълмовете и по покривите на къщите.

Николов каза, че до момента няма данни за загинали хора в с. Бисер. Той допълни, че в селото вече има два екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението”. "Всички налични средства на МВР – лодки, високопроходими автомобили, пътуват за мястото", съобщи Николов.

В цялата област Хасково е обявено бедствено положение, обяви областният управител Ирена Узунова. Мобилизирани са спасителни екипи с лодки, които ще пристигнат в с. Бисер. Гражданска защита спасява двама души, които са били отнесени с автомобила си.

Водната стихия е отнесла и 9-тонен камион на „Гражданска защита“. Още три села в района - Диново, Любеново и Родопи, са откъснати от пороя. В Хасковска област е обявено бедствено положение. Животни и покъщнина плуват над водата. Областният управител на Хасково Ирена Узунова каза пред БНТ, че положението продължава да е сериозно. Две пожарни и една лодка вече са в с. Бисер, още две лодки се опитват да стигнат дотам. Хеликоптерът вече е излетял от авиобаза "Крумово". Узунова потвърди казаното от главен комисар Николов, че няма информация за жертви и обяви, че в спасителните операции ще бъдат включени всички екипи от Хасковска област, на помощ са извикани екипи от Бургас, Кърджали и Пловдив.

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред БНТ, че са мобилизирани всички сили на пожарната и Гражданска защита. В акцията се включват и военните с хеликоптери. Борисов призова бедстващите хора да имат кураж, защото цялата техника е мобилизирана, за да им се помогне.По думите на премиера, има риск за живота на летците, защото при минусовите температури има опасност от замръзване на крилата на хеликоптерите. "Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани. С риск за пилотите, Господ, да ни пази, дано успеят да стигнат. Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед, не могат да се движат толкова бързо", заяви премиерът.

Кметът на Харманли Михаил Лисков съобщи, че спасителната операция е в ход, обикалят се къщите с лодки и няколко човека вече са спасени. Той съобщи, че водата започна да се оттегля и има по-лесен достъп до къщите. Наводнението е най-вече в село Бисер, в другите села нещата са под контрол.

Кметицата на село Бисер Златка Вълкова каза, че водата е спаднала с повече от метър, но обстановката остава критична. Издирва се 90-годишен мъж, чиято къща е напълно залята. Предполага се, че е мъртъв. Има срутени къщи вследствие на наводненията, като някои от тях са обитаеми, други – не. Има подозрение че още двама души са мъртви. До момента обаче няма нито един открит труп, обяви пред БТВ областният управител на Хасково.

"Тези къщи се намират близо до реката. Спасителните екипи са от другата страна на моста, но там няма път и не знам как ще преминат. Нямам информация да е пристигнал хеликоптерът от авиобаза „Крумово“. На място бяха кметът и зам.-кметът на Харманли, държим връзка с „Гражданска защита“ и успокояваме хората, доколкото е възможно", каза Вълкова

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, който свързва България с Гърция и Турция. Тук има около 500 къщи.

В селото се намира конезавода "Меценат Стъд Фарм" специализиран в производството на чистокръвни арабски коне, арабска шагия, англоарабски коне и коне от породата хафлингер.