В 1307 общински и държавни училища /без средищните/ от цяла България ще стартира проект Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), който е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора", реализирана по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Сред одобрените разработки са и тези на: ОУ „Н.Й.Вапцаров” - Ботевград, ОУ „Васил Левски” - Ботевград, ОУ „Кирил и Методий” - Ботевград, ОУ „Кирил и Методий”- Липница, ОУ „Кирил и Методий” - Скравена, ОУ „Отец Паисий” – Врачеш, ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, ПТГМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев”.
По проекта ще бъдат осъществени редица дейности за: организиране на свободното време на учениците през периода на ваканциите, посредством създаване на кръжоци, клубове по интереси и други форми в областта на природоматематическите и хуманитарни науки, на здравното образование и здравословния начин на живот, както и на други ключови компетентности по смисъла на Европейската референтна рамка; разработване и прилагане на програми за ученици с прояви на агресия или насилие; развитие на личностните и социалните умения на тези ученици с цел ограничаване на подобни явления в подбраните училища. Програмите са основани на добрите практики от извънкласните и извънучилищните дейности.
Общата стойност на проекта е 99 452 270 лева. Средствата ще бъдат разпределени между учебните заведения, в които той стартира.