Верижна катастрофа, при която са се ударили седем автомобила, затвори около 8 часа тази сутрин пътя Разград - Шумен, съобщиха от ОД МВР Разград. Инцидентът е станал близо до разклона за Радинград, малко преди село Ушинци. Пострадали няма.

Около 09.30 часа днес бе въведена забрана за движение на всички превозни средства по пътищата на Разградска област. Затворени за движение са и пътищата на територията на Русе.

Гражданите да не тръгват на път в област Разград. Силните снегонавявания водят до почти нулева видимост. Около 05.20 часа по пътя Кубрат - Беловец е закъсал лек автомобил, който по-късно е бил изтеглен.

В преспите останал и бус, пълен с работници на "Тракция" - Самуил, който също е изтеглен.

Силата на вятъра в Русе достига до 20 м/сек, а снежната покривка е над 20 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Видимостта е сведена до минимум и снегопочистващите машини не могат да работят, каза директорът на областното пътно управление там Минчо Минчев. Непрекъснатото снегонавяване прави неефективно почистването, обясни областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

По думите на Минчев около 50 автомобила са закъсали рано тази сутрин по пътя Червена вода - Семерджиево - Ветово. Между 14 и 18 м/сек, с пулсации е скоростта на духащия Силистренско вятър от север-североизток. Видимостта е влошена, главните пътища до съседните области са затворени заради навявания. На отделни места в Тутраканската община има триметрови снежни преспи. Направени контролно-пропускателни пунктове и е забранено излизането на автомобили извън общината.

Почистват се пътищата за селата Шуменци и Варненци, за да се превозят нуждаещи се от хемодиализа хора. Затруднено е снабдяването с хляб и хранителни продукти. Без електричество са селата Царев дол и Търновци.

Навявания по пътищата има и в Алфатарската, Дуловската и Силистренската община. По пътя от Силистра за Добрич в покрайнините на Силистра е създаден контролно-пропускателен пункт, тъй като главният път за Добрич е затворен. Навсякъде има закъсали автомобили. Автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица" са със заснежена и обработена пътна настилка.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Затварят се всички пътища от републиканската пътна мрежа товарни моторни превозни средства над 10 тона, съобщиха от АПИ. Ограничението се налага поради тежката метеорологична обстановка на територията на цялата страна. Директорите на областни пътни управления получават правомощия да спират целия трафик при допълнително утежняване на обстановката след съгласуване с централата на АПИ и службите на МВР.